Noutati

Editura Suflet Transilvan Am pus bazele Editurii Suflet Transilvan, care are ca deviză următoarele cuvinte: "publicăm orice e de bun simţ".

"DOR DE FOLK"

Festival naţional de Folk pentru tineret

Articol de Camelia Onciu - Monitorul Expres Brasov

Zeci de tineri folkişti din mai multe judeţe au urcat pe scena Festivalului „Dor de Folk“, încercînd să cucerească unul din premiile puse la bătaie de către organizatori. Elevi de şcoală gimnazială, liceeni şi studenţi au abordat melodii cunoscute sau compoziţii proprii, într-un veritabil maraton muzical, la capătul căruia juriul a ales cele mai talentate voci. Dincolo de diplome şi trofee, participanţii au cîştigat prieteni noi şi momente live de muzică bună. Cele 10 ore de folk s-au încheiat cu invitatul festivalului, cantautorul Emeric Imre, într-un recital de zile mari, aproape de sufletul braşovenilor. 

Trofeul a plecat la Neamţ 

Festivalul „Dor de Folk“, ajuns la a doua ediţie, a crescut de la un an la altul, atît prin numărul de participanţi, cît şi prin valoarea interpreţilor şi a melodiilor. Concurenţii au demonstrat că iubesc muzica folk şi că au un cuvînt de spus în această minunată lume a poeziei cîntate. Scena din Complexul „Memo“ a răsunat de chitare şi voci frumoase pînă seara tîrziu, cînd juriul a anunţat cîştigătorii. Cei mai buni au fost recompensaţi cu diplome, trofee şi cîte o chitară sau o tamburină. Unii au primit chiar şi cîte două premii, pentru interpretare şi compoziţie. Marele Premiu a revenit unei studente din Neamţ, Ioana Cătălina Culbecea, despre care vom mai auzi în folk. Însă, marele cîştigător al festivalului a fost publicul care a avut parte de nici mai mult nici mai puţin de 10 ore de folk. Seria recitalurilor a început cu cel al cîştigătoarei trofeului de anul trecut, braşoveanca Mădălina Ţuţui, urmat de cîntecele lui Florin Thomits, ex-Cenaclul „Flacăra“ şi experimentata trupă „Carmina“. Chiar şi părintele Costin Butnar, iniţiatorul acestui festival, şi-a acordat chitara pentru „Vînare de vînt“. În final, la mult aşteptatul recital al lui Emeric Imre, sala s-a ridicat în picioare şi a cîntat refrenele binecunoscute. 

„Oameni buni au fost, Oameni buni mai sînt“ 

Monitorul Expres a acordat Premiul Presei unei tinere din Săcele, care a interpretat „Cîntec de oameni“, piesa lui Valeriu Sterian. Suflul nou pe care l-a imprimat acestui cîntec drag atîtor generaţii, talentul, vocea delicată şi bucuria cu care a cîntat au demonstrat că Iulia Cristina Lupşa, la numai 15 ani, e un folkist original. Acum doi ani, tatăl ei i-a insuflat dragostea pentru folk şi a învăţat-o primele acorduri. Apoi a început să studieze serios, cu profesori sau singură, urmărind clipurile postate pe Internet de maeştrii ai chitarei. De festival a auzit pe Facebook şi s-a hotărît să-şi încerce forţele. Cît despre cîntecul cu care a intrat în concurs, „versurile «Oameni buni au fost, Oameni buni mai sînt» mă fac să mă gîndesc că astăzi nu mai ştim să apreciem înţelesul acestor cuvinte care ne transmit că putem fi cu toţii mai buni“. Cîştigătoarea Premiului Presei a primit şi un set de bongos-uri, la care o vor acompania prietenii atunci cînd cîntă melodia care a consacrat-o. Festivalul a fost organizat de Asociaţia Social Culturală „Suflet Transilvan“, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenţilor Braşov. Din juriu au făcut parte: Emeric Imre (preşedinte), Forin Thomits, Valentin Muntean (producătorul Festivalului Studenţesc „Gaudeamus“), Cristian Bacargiu (profesor de acustică muzicală la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti) şi Camelia Onciu (Monitorul Expres). 

Lista premianţilor 

Sustinere Premiere
Trofeul „Dor de Folk“:
Ioana Cătălina Culbecea (Neamţ)  
Scoala gimnaziala
Locul I. Paul Valentin Briean (Braşov)
Locul II. Patricia Thomits (Sibiu)
Locul III. Sebastian Andrei Geantă (Braşov)
Mentiune. Flavius Ciubotaru (Neamţ)  
Mentiune. Ionuţ Stoian (Neamţ)  
Mentiune Grupul Folk „Desire“ (Lunca Câlnicului)  
Mentiune. Grupul Folk „Noi şi o chitară“ (Braşov)  
Mentiune. „Flori de Măr“ (Brașov)  
Liceeni
Locul I. Grupul Folk „Toxicity“ (Braşov)
Locul II. Iulia Cristina Lupşa (Braşov)
Locul III. Sabrina Găitan (Braşov)
Mentiune. Andrei Fabian (Dolj)  
Mentiune. Mihaela Ivan (Harghita)  
Mentiune. Gabriela Dorina Aldea (Braşov)  
Mentiune. Grupul folk "Chitaro" (Braşov)  
Mentiune. "Loud Silence" (Brașov)  
Studenti
Locul I. Andreea Voicu (Argeș)
Locul II. Elena Cristina Zaharia (București)
Locul III. Dafina Neagu (Prahova)
Mentiune. Andreea Diana Suciu (Harghita)  
Mentiune. Eugen Nicolae Mortoiu (Dâmboviţa)  
Mentiune. Paula Thomits (Sibiu)  
Mentiune. Vlad Părău (Braşov)  
Mentiune. Alex Oancea (Bacău)  
Premiul Presei
Iulia Cristina Lupşa (Brașov)  
Premiul de popularitate
Grupul Folk „De 10“ (Harghita)  
Premiul „Gaudeamus“ (şedinţe de înregistrare în studio)
Patricia Thomits (Sibiu) şi Dafina Neagu (Prahova)     
Recitaluri
Madalina Țuțui (Brașov)  
Gabi Craciun  
Florin Thomits         
Emeric Imre            
           
 

INVITATIE FESTIVAL

REGULAMENT FESTIVAL